Ti tips for å holde smykkene fine!

Har du akkurat kjøpt deg drømmesmykket? Her er ti tips for deg!

Vi vet alle at smykker som blir brukt kan etterhvert både bli matte, slitte og ødelagt. Her er tiltak du kan gjøre som vil være med på å forhindre dette! 


1. Ta av deg smykkene når du sover

Når du sover beveger du deg mye rundt. Dette skaper slitasje på smykkene dine og kan føre til at de fortere går i stykker. Halskjeder og armbånd er spesielt utsatte for at lenkene ryker mens du sover.


Om smykkene dine ikke er sølv eller gull blir de gjerne også vanskligere å fikse. Smykker som er forgylt eller rhodinert vil også miste fargen sin om du sover med dem. Dette er på grunn av har overflatebehandligen som slites av ved bruk. 



2. Unngå å vaske hender med ringer på

Når vi vasker hendene våre gnir vi dem sammen, så dette gjelder også ringene. Dette fører til slitasje som kan skape riper og gjøre ringene matte. Mange ringer har også limte stener eller perler.


Ved gjentagende kontakt med vann så vil limet kunne løsne og stener falle av. Med forgylte, forsølvet eller rhodinerte ringer vil dette også gjøre at overflatebehandligen fortere sliter av. Veldig mange smykker er overflatebehandlet for å gi en fin farge. 



3. Unngå å dusje eller bade med smykker

Som ved å vaske hender med ringer, vil dusjing og bading heller ikke være det beste for smykkene dine da de gjerne blir utsatt for vann og over lenger tid. Det er ikke bare vannet og gnissingen i dette tilfellet, men også saltvann eller klor som tar knekken på den vakre glansen og fargen.


Vi har sett mange tilfeller med smykker som har vært i klor og saltvann som har fått en grå mattet overflate og derfor krever en grundig oppussing for å bli seg selv igjen. I tillegg til slitasje på overflaten og limte deler, vil heller ikke skinnsnorer tåle vann over lengre tid. Mange myke stener og mineraler i har vi også sett bli matte ved gjentatte besøk i vann.



4. Oppbevar perlekjeder flatt

Perlekjeder er gjerne tredd på myke tråder og er festet med lim eller en harpiksblanding. Hvis man da henger dem opp mellom bruk, så vil dette være med på å strekke ut tråden, som til slutt kan ryke eller løsne i festene. Den mest skånsomme oppbevaringen for perlekjeder vil derfor være å oppbevare dem tørt og flatt.


5. Unngå kjemikalier 

Nå vi går med smykker er det lurt å unngå bruk av krem, parfyme, hårspray eller andre stærke kjemikalier som du for eksempel finner i vaskeprodukter. Dette er fordi det kan påvirke overflatebehandlinger og i noen tilfeller etse seg inn i metallet.


Ved bruk av kremer, oljer og lignende vil det kunne bygge seg opp et fettlag som stjeler glansen fra vakre stener og polerte smykker


6. Vask ved behov

Selv om vi ber deg unngå å dusje og bade med smykker betyr det ikke at smykkene ikke trenger en vask av og til. Om du bruker smykkene mye vil det bygge seg opp lag av død hud, fett og støv. Når det kommer til å vaske smykkene kan du enten levere de inn til oss for vask og polering, eller så kan du gi dem en vask hjemme.


Litt Zalo, lunkent vann og en myk tannbørste er en enkel måte å få vasket over steiner for å få vekk skitt og møkk som setter seg fast i kriker og kroker. Dette kan du gjøre om smykkene dine begynner å bli matte eller steiner slutter å skinne. Når det samler seg opp skitt i låsene på smykker  vil de heller ikke fungere optimalt.


Om smykkene dine har oksidert er det anbefalt å bruke smykkerens/sølvpus. Hvilke produkter du skal bruke kommer ann på hva du skal pusse. Vi anbefaler produktene fra Hagerty som kan kjøpes her! Om du syns det er vanskelig eller er redd for å gjøre noe feil kan du gjerne levere smykkene inn til oss!



7. Unngå hardt arbeid eller trening med smykker på

Gull og sølv er blant det vi kaller for myke metaller. Det vil si at ved å løfte tungt med ringer så vil de kunne bli bulket eller miste formen sin. Ved hardt arbeid eller trening øker også sannsynligheten for riper og eventuelt slite av kjeder og armbånd. Svette og møkk fra arbeid vil naturligvis også kunne feste seg og slite på glans og overflate. Her kan det være praktisk å feks ha et lite reisesmykkeskrin i treningsbagen!



8. Lufttett oppbevaring

Ved å oppbevare smykkene dine lufttett holder du de fine lenger. Mange metaller oksiderer sammen med luft og et fuktig miljø. Smykker som oppbevares på badet, vil dermed kunne gulne og oksidere fortere. Oppbevaring i lufttette poser vil derfor være vår beste anbefaling, også med tanke på bunadsølv som man gjerne ikke bruker like ofte som hverdagssmykkene. 



9. Jevnlig sjekk

Dette er et enkelt, men viktig vedlikeholdstips. Det er nesten ikke til å unngå at smykkene våre vil bli slitte med tiden. Da er det viktig å holde et øye med for eksempel klør og fattninger som holder stenene på plass. Når disse blir tilstrekkelig slitt vil de kunne henge fast og knekke, og stener kan dermed falle ut.


Tar man tak i problemet før stenene faller ut, vil som oftest kostnaden for en reparasjon være rimligere enn om man må kjøpe nye stener og bygge opp hele fattninger. Det samme gjelder arbånd, kjeder og anheng hvor ledd og endefester blir slitt og til slutt vil ryke. Låser er også en av tingene som er lurt å følge med på da dette regnes som slitedeler og er en av tingene i bytter ofter ved slitasje.


Er du i tvil om hvordan du sjekker for slitasje? Ta gjerne turen innom så vi kan hjelpe deg!



10. Unngå langvarig gnissing 

Om du går med flere ringer, halskjeder eller armbånd sammen vil smykkene gnisse mot hverandre. Det å gå med smykkene slik litt er stort sett ikke et problem, men om du gjør dette over lang til vil det slite på smykkene. Dette vil gjøre dem mer ripete og kan over tid gjør at smykkene blir ødelagte. Her gjelder det å tenke litt over hvordan du bruker smykkene dine. 


Smykker med forgylling, forsølving eller rhodium er spesielt utsatt for at den fine fargen vil slites vekk på denne måten. Vi ser også mange tilfeller hvor ringer er i konstant gnissing ved siden av hverandre og at stener på denne måten har falt ut da metallet som holder dem på plass slites vekk.




Vi håper dette ga deg noen tips om hvordan du kan holde smykkene dine fine lenger og unngå slitasje! Er du fortsatt usikker, ønsker å få pusset opp smykkene dine eller bare tatt en sjekk hjelper vi deg gjerne! 


2024-01-12 12:09:46